RK pennun hankinta

Kaikki rakastavat pentuja. Ne ovat söpöjä pikku karvapalleroita, pomppivia, leikkisiä ja todella hauskoja. Mutta ennen kuin päätät tehdä tämän pitkän sitoutumisen, kysy itseltäsi ”onko sinulla ja perheelläsi oikeasti sitä, mitä tämä kaikki vaatii”. Harkitse erittäin tarkkaan ja pitkään. 

PENTUMYYTTI: JOS KASVATAN PENNUN, NIIN SILLÄ EI VARMASTI TULE OLEMAAN KÄYTTÄYTYMISONGELMIA.

ENSIN TÄRKEIN: ÄLÄ TEE TÄTÄ PÄÄTÖSTÄ KIIREELLÄ VAAN HARKITEN

Sinun kannattaa tarkistaa elämäntapanne, koiralle tarjoamanne ympäristön, perheenne rakenteen ja taloudelliset resurssinne:

 • Montako tuntia viikossa työskentelette?
 • Matkusteletteko paljon?
 • Onko joku valmis viettämään aikaa pennun kanssa?
 • Pystyttekö tarjoamaan kasvavalle/aikuiselle koiralle ihmisten kanssa positiivista vuorovaikutusta?
 • Montako tuntia olette valmis ulkoiluttamaan/treenaamaan koiran kanssa päivittäin/viikoittain?
 • Oletteko fyysisesti kykeneviä huolehtimaan koirasta?
 • Onko teillä allergioita/astmaa liittyen koiriin?
 • Salliiko terveytenne koiraan sitoutumisen?
 • Jos koiran huolehtijoille tapahtuisi mahdollisesti jotain, niin onko tähän olemassa varasuunnitelmaa?
 • Asutteko kerros-, rivi- vai omakotitalossa, entä onko pihanne aidattu?
 • Onko koiraa tarkoitus pitää sisällä vai ulkotiloissa?
 • Oletteko suunnittelemassa muuttoa lähitulevaisuudessa ja vaikuttaako tämä koiraan?
 • Jos koiralle sattuu "vahinkoja" aikana, jolloin opitaan sisäsiisteyttä, niin tuleeko tämä asia todella häiritsemään teitä?
 • Onko olemassa muita lemmikkejä kotona?
 • Onko kotona pieniä lapsia nyt, entä lähitulevaisuudessa?
 • Jos olette parisuhteessa, niin onko suhteenne miten vakaa ja jos ei ole, mitä tapahtuisi koiralle?
 • Onko teillä taloudellisia mahdollisuuksia käyttää koiraa eläinlääkärissä vähintään kerran vuodessa (mahdollisesti myös enemmän)?
 • Onko taloudellisesti varaa rokotuksiin, muihin mahdollisiin lääkkeisiin, ruokintaan ja muihin yllättäviin kuluihin (koiralle voi tulla tarvetta jatkuvaan lääkintään)?
 • Oletteko todella harkinnut tämän asian tarkkaan, että tehdessänne tämän vakaan päätöksen sitoudutte huolehtimaan uudesta perheenjäsenestäsi hyvin pitkäksi ajaksi (jopa 10-15 vuotta)?

Nyt pysähtykää hetkeksi tähän. Jos olette rehellisesti ja tarkkaan pohtineet kaikkea edellä mainittua ja olette todenneet, että:

 • nykyisillä työtunneilla ja perheen pienimpien lasten vaatiman ajan jälkeen ei enää löydy ylimääräistä aikaa hoitaa ja sosiaalistaa koiraa päivittäin
 • kotinne ja sen ympäristö ei ole koiralle juuri sellainen, minkä haluaisitte koiralle tarjota
 • ei löydy tarvittavia talodellisia resursseja huolehtia koirasta
 • tai ette ole riittävän tarkasti miettineet tulevaisuutta, mitä vaatimuksia ja muutoksia se tuo tullessaan, siinä tapauksessa kannattaa pysähtyä juuri tähän

Koiran hankinta kannattaa jättää tällä erää vain harkinta-asteelle. Jokainen, joka tätä päätöstä tehdessään on ollut rehellinen miettiessään perheen tasapainoa, elämäntapaa, ympäristöä ja kotia. Ainakin tällä erää jää ainakin yksi koira pois hälyttävistä tilastoista, joissa koira on otettu väärin odotuksin ja huonoin perusteluin, jonka lopputuloksena koiraa ei pystytä pitämään ja koira joutuu "kiertolaiseksi". Jos luulet, että ehkä lähitulevaisuudessa tulee se oikea hetki ottaa koira, niin odota rauhassa.

PENNUN KASVATUS

Kasvattaaksesi pennusta hyvin käyttäytyvän aikuisen koiran, niin sinun tarvitsee valmistautua erilaisiin tekijöihin, kuten mm.:

 • löytää juuri se oikea sinun tai perheesi elämään/tapoihin sopivan rodun ja hyvän kasvattajan
 • oppia juuri valitsemallesi rodulle tyypilliset käyttäytymistaipumukset ja miten nämä taipumukset ovat samalla linjalla tai vastoin, kun verrataan siihen omaan tai perheesi elämäntapaan
 • ymmärtää ja tunnistaa koirien elekieltä, jotta voi huomata mahdollista stressiä tai pelkoa tai merkkejä aggressiivisuudesta, jopa ihan nuorissa pennuissa
 • kehitysvaiheet ensimmäisen 18 kuukauden aikana ja mitä kaikkea on tehtävä koulutuksellisesti tähän ikään saakka
 • oikeantyyppinen, kannustava ja positiivinen pennun sosialisointi eri tilanteisiin eli uusiin ihmisiin, kaikentyyppisiin paikkoihin ja erilaisiin eteen tuleviin asioihin yhteisessä päivittäisessä arjessa
 • koulutusmenetelmiä ja -tekniikoita, joilla luodaan terveellistä laumahenkeä ja luotettavaa suhdetta koira-omistaja välille, eli näin toimien samalla estetään mahdollisen ongelmakäyttäytymisen syntyminen
 • kyky ehkäistä traumaattisten tapahtumien kokemista pentuaikana, ei luoda säröjä keskinäiseen luottamukseen
 • yhteistyö kaikkien perheenjäsenten kesken erittäin selkeään ja johdonmukaiseen koulutukseen

Pennun kasvatus ei siis ole täysin aloittelijoille. Tarvitaan paljon ylimääräistä energiaa ja sitoumista, jotta pennun kasvatus saadaan tehtyä oikein ja jotta tähän annetun/uhratun ajan lopputuloksena on hyvinkäyttäytyvä yhteiskuntakelpoinen aikuinen koira.

HUONO YHDISTELMÄ: PENNUT JA PIENET LAPSET

Moniko lapsi ei haluaisi pentua? Pennut ovat suloisia syystä – nämä pikku karvapallerot herättävät huolenpidon vaiston meissä kaikissa.

Kuitenkaan todellisuus siitä, että kasvatetaan pientä pentua pienten lasten keskellä ei ole koskaan sellainen idylli, josta vanhemmat ja pienet lapset haaveilevat. Pennut näykkivät ja purevat, sitä vaihetta ei voida unohtaa. Tämä käyttäytymismalli toki vähenee pennun kasvaessa, mutta vain mikäli tätä käytöstä ei ole vahingossa vahvistettu ihmisten puolelta. Lapset, joita pentu vähän näykkäisee, ja jotka juoksevat ja huutavat ja itkevät, ovat pennulle todella hauskoja leikkikavereita (saaliita). Pennut eivät myöskään tiedä, mitkä lelut ovat heidän ja mitkä kuuluvat lapsille. Joten jos lapsilla on vaikeuksia pitää lelunsa visusti tallessa, niin voit olla varma, että edessä on paljon kyyneleitä huomatessaan lempinallen täydellisesti tuhottuna.

Pennut alkavat aikuistumaan vasta noin kahden vuoden iässä. Tämä tarkoittaa sitä, että kahden vuoden ajan sinulla on ylimääräinen lapsi talossa. Tämä lapsi ei siis puhu eikä ymmärrä sanoja, ja tarvitsee merkittävästi aikaa ja kärsivällisyyttä ja sitoutumista oppiakseen toivottavan käyttäytymismallin ja ne elintärkeät oman kodin/lauman säännöt. Asiassa on toki myös kolikon kääntöpuoli eli toisin kuin lapset, niin pennun voit opettaa olemaan kiltisti kotona eli ei tarvetta lapsenvahdille. 

Vanhempien pitää ymmärtää, että kouluttaakseen koiran tottelemaan perheen pienimpiä, niin tämän saavuttaakseen ei kyse ole mistään helposta tehtävästä jopa kaikkein sitoutuneimmalle omistajalle. Eli tähän kannattaa varata paljon aikaa ja sitoutumista koko perheeltä, kärsivällisyyttä unohtamatta. Alle 10-vuotiailta lapsilta puuttuvat vielä ne tarvittavat tärkeät motoriset taidot (tunneälyä unohtamatta), joiden avulla voidaan kouluttaa pentua. Tämänikäisiltä ei vielä löydy sellaista tarvittavaa johdonmukaisuutta, jonka avulla voidaan välttää tai ratkaista ongelmakäyttäytymistä. Jos olet epävarma siitä, onko lapsesi valmis ottamaan roolin koiran kouluttajana ja huolehtijana, niin kysy itseltäsi ”kykeneekö lapseni tiskaamaan syömisen jälkeen ilman apua”. Jos vastaus kysymykseen on ”ei”, niin lapsesi ei ole vielä valmis ottamaan vastuuta pennun kasvattamisesta.

PALJONKO TYÖTÄ TÄMÄ TODELLA VOI VAATIA

Kun pentu on kotona, niin tarpeita ja haasteita on todella monia, jotka on täytettävä ensimmäisien kuukausien aikana mm.:

 • turvallinen sosialisointi uusiin ihmisiin, ystävällisiin koiriin, outoihin ääniin, ympäristöön, puistoihin
 • sisäsiistiksi opettaminen (voi jatkua hyvinkin pitkään)
 • kodin tavoille opettaminen

Monien epätoivottavien käyttäytymismallien estäminen mm.:

 • järsiminen
 • pureminen/näykkiminen
 • kaivaminen/puutarhan tuhoaminen
 • ns. omistusaggressiot (ruokakipot, lelut jne.)
 • mahdolliset käsittelyaggressiot (kynsien leikkaaminen, harjaaminen jne.)

Johdonmukainen koulutus ja ennaltaehkäisy näistä käyttäytymismalleista voi hyvinkin kestää pennun elämästä ne ensimmäiset 18 kuukautta.

Koulutuksen perusteet (luoksetulo, istuminen komennosta, hihnan hyväksyminen ja hyvä hihnakäyttäytyminen).

Pienten (alle 10-vuotiaat) lasten läsnäollessa pennun hallinta ja valvonta vanhempien toimesta, jolloin ennaltaehkäistään mahdolliset vahingot ja konfliktitilanteet.

Tässä vain pieni luettelo perusasioista, jotka tulee opettaa pennulle heti alkuun. Mikä siis voisi mennä pieleen? Ottaen huomioon, että useimmat koirat on luovutettu takaisin ns. kiertoon juuri noin 6-18 kuukauden iässä, on selvää, että paljon asioita voi mennä pieleen tilanteessa, jossa pennun uusi omistaja ei ole valmistautunut eikä ole halukas sitoutumaan johdonmukaiseen koulutukseen.

YHTEENVETO PENNUN KASVATUKSESTA

Pennun kasvatus ei ole aloittelijan tehtävä. Toki monet ihmiset onnistuvat ihan hienosti koulutuksessa ja lopputuloksena on terve ja oikein hyväkäytöksinen aikuinen koira. On muistettava kuitenkin, että ns. koirien turvakodit ovat täynnä niitä hyvinkäyttäytyviä pentuja ja koiria, jotka eivät täyttäneetkään sitä mielikuvaa ihanasta unelmien lemmikistä, jonka olemme saaneet elokuvien ja tv-sarjojen kautta mm. Poliisikoira Rex, Lassie, Rin Tin Tin.

Jos tämä teksti sai sinut toisiin ajatuksiin eli sinulla ei ole riittävästi aikaa eikä halua sitoutua pennun kasvatukseen, niin unohda pennun hankinta. 

SAKSANPAIMENKOIRAT OVAT TUNNETTUJA LOJAALISUUDESTAAN JA ÄLYKKYYDESTÄÄN

Saksanpaimenkoirat ja erityisesti hyvät sellaiset ovat todellinen investointi. Sen itsestäänselvän taloudellisen investoinnin lisäksi saksanpaimenkoirat ovat myös emotionaalinen investointi (koska varmasti sydämesi on heti täysillä menossa mukana) ja viimeiseksi investointi, joka todella vaatii aikaasi. Ymmärrä jo nyt, mihin kaikkeen olet menossa mukaan.

Ovatko ne sitten tulevia kehien tai elokuvien tähtejä, sokeiden opastajia, kotimme ja lastemme suojelijoita ja vartijoita, unohtamatta pelastus- ja rauniokoiria tmv., niin joka tapauksessa saksanpaimenkoira tarvitsee tarkoituksen ja työtä ollakseen onnellinen. Saksanpaimenkoiraa on haastettava sopivasti sekä fyysisesti että henkisesti, jotta tästä koirasta tulee uskollinen ja luotettava perheenjäsen. 

Älykkäät koirat tarvitsevat treeniä ja erilaisia stimulaatioita eli virikkeitä ja jos niitä ei ole, niin ne alkavat täyttää näitä tarpeitaan itse omatoimisesti. Aivan kuin lapset eivät tee hyvää työtä ihan itsestään, niin tähän ei kykene saksanpaimenkoirakaan, vaikka perimmiltä pohjiltaan aina haluaa miellyttää omistajaansa. Saksanpaimenkoiralla on vaatimuksia, jotka omistajan on oltava valmis täyttämään.

PENTU RK-KENNELISTÄ

Jos olet lukenut tämän kaiken ja edelleen haluat kouluttaa ja kasvattaa erittäin määrätietoisesti pentua, ONNITTELUT. Olet aloittamassa 2-3 vuotta kestävän pitkän matkan koulutuksessa, joka toivottavasti antaa sinulle enemmän onnistumisen iloa kuin turhautumista. Olet tekemässä päätöstä, jonka kautta sitoudut tähän uuteen laumanjäseneen seuraavaksi mahdollisesti jopa 15 vuodeksi.

Täältä RK kennelistä emme myy pentua osamaksulla. Halpa koira on pelkkä myytti, sillä pennun hankintahinta on vain pieni osuus niistä kustannuksista, jotka koirasta kertyy koko elämänsä aikana. Jos sinulla ei ole varaa maksaa koiran hankintahintaa kerralla, niin mieti, miten sinulla sitten on varaa mahdollisiin yllättäviin menoihin, mitä eteen saattaa tulla pennun/koiran kanssa. Siinä tapauksessa suosittelemmme sinua siirtämään pennun hankinta eteenpäin ja tällä erää kannattaa unohtaa koko asia. Kannattaa palata asiaan sitten, kun oma elämäntilanteesi on taloudellisesti paremmin hallinnassa.

Tulevan mahdollisen pennun sukutauluun (alhainen sukusiitosprosentti) ja vanhempien terveyteen on kiinnitetty huomiota jo pentuetta suunniteltaessa. Tähtäimessä tottakai on mahdollisimman terve koira. On kuitenkin aina muistettava, että koiran terveyteen vaikuttavia tekijöitä on paljon muitakin kuin puhtaasti pelkät perintötekijät. Paljon on tekijöitä, joihin kasvattaja voi antaa toki paljon neuvoja ja apuja, mutta jotka vaikuttavat joko positiivisesti tai negatiivisesti koiran kehitykseen ja terveyteen. Näitä ovat mm. ruokinta, riittävä liikunta ja treeni, elinympäristön vaikutukset (sekä kodissa että kodin ulkopuolella), positiivinen sosiaalistaminen, kannustava koulutus jne. Jokaisen on siis ymmärrettävä, että koiran terveyttä ei kukaan voi koskaan taata. Tähän kuitenkin on oltava valmis panostamaan sekä täällä kasvattajan että uuden omistajan toimesta. Jokainen RK-perheen veijari tullaan kuvaamaan kahteen ikävuoteen mennessä (lonkat ja etupää) ja tulokset tulevat Kennelliiton jalostustietojärjestelmään näkyviin kuvaustuloksista riippumatta. Valmistaudu myös tähän, koska emme halua kuulua niihin kenneleihin, jotka valikoivat vain ne parhaimmat kuvaustulokset näkyviin. Vakaana pyrkimyksenä on, että kaikki pennut tullaan kuvaamaan.

Mikäli olet siis todella harkinnut asiaa vakavasti ja olet valmis ottamaan ison vastuun tulevista haasteista. Sinun ja perheesi elämäntilanne on sellainen, että olette valmis sitoutumaan uuteen perheenjäseneen seuraavaksi jopa 15 vuodeksi. Olet valmistautunut sitoutumaan määrätietoisesti koiran koulutukseen ja ymmärrät, että pentu tarvitsee paljon uhrauksia ja aikaa kasvaakseen hyvinkäyttäytyväksi aikuiseksi koiraksi. Olet vakaasti sitä mieltä, että haluat pentusi RK-kennelistä ja olet valmis edustamaan fiksulla käyttäytymisellä RK-perhettä koulutuskentillä, näyttelykehillä ja muuallakin. Siinä tapauksessa lämpimästi tervetuloa RK-perheeseen. 

Ota rohkeasti yhteyttä kasvattajaan ja ilmoita halukkuudestasi sen oman RK-veijarin hankintaan. Sinusta haluamme tietää monta eri asiaa liittyen mm. perheeseen, kotiin ja muita tietoja asuinympäristöstä. Tottakai haluamme lisäksi tietää, mitä harrastusmahdollisuuksia olet pohtinut uuden pennun/koiran kanssa. Saksanpaimenkoira tarvitsee virikkeitä ja haasteita, jotta saadaan energiaa purettua sellaiseen positiiviseen harrastamiseen ja koulutukseen. Kaikki se uhraus ja aika, jonka annat omalle pennulle/koiralle, niin sen tulet saamaan moninverroin takaisin sellaisena suurena onnistuminen ilona.

Ari Angervo, Kennel Renegade Knights

Tukea, apua ja neuvoja on aina saatavilla. 
Pidämme hyvää huolta aivan kaikista RK-perheen jäsenistä. 

"He is your friend, your partner, your defender, your dog. You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion." 
- unknown author